JAPOŃSKI WIECZÓR – SUSHI

Wyjazd do Japonii zawsze było moim marzeniem za sprawą przemiłej Sashiko Kikuchi mojej japońskiej korespondencyjnej przyjaciółki z czasów szkoły podstawowej. Nasza znajomość trwała kilka lat, aż po wielkim trzęsieniu ziemi w Japonii kontakt się urwał. Dziewczyna pokazała mi wiele z prawdziwego życia młodych Japończyków i ich kultury. Było to niesamowicie egzotyczne i ciekawe. O Sashiko przypomniałam sobie kiedy moi znajomi odwiedzili nas po wyprawie do Kraju Kwitnącej Wiśni przywożąc kimono i prawdziwe męskie japonki. Z tej okazji zrobiłam sushi i zagłębiłam się w zdjęciach i ich opowieściach.

Składniki:

8 arkuszy sushinori
300 g ryżu do sushi
2 płaty łososia
awokado
mango
sezam
marynowany imbir
wasabi
sos sojowy

Ryż płuczemy i gotujemy przez 10 minut co jakiś czas mieszając ( na 1 szklankę ryżu 1,5 szklanki wody), wyłączamy palnik i nie zdejmujemy przykrywki przez kolejne 15 minut. Na bambusowej macie rozkładamy nori, na którą rozkładamy cieniutką warstwę wystudzonego ryżu. Przy dolnej krawędzi układamy pasek z łososia, dodajemy wasabi i kilka kawałeczków marynowanego imbiru. Obieramy awokado i mango. Cienkie paseczki owoców układamy na rybie. Cały arkusz zwijamy w dość mocny wałeczek i koimy na około centymetrowe kawałeczki.

Podajemy z małymi miseczkami na sos sojowy i wodę.

Smacznego.

www.themomentsbyela.pl - JAPOŃSKI WIECZÓR - SUSHI

www.themomentsbyela.pl - JAPOŃSKI WIECZÓR - SUSHI

www.themomentsbyela.pl - JAPOŃSKI WIECZÓR - SUSHI

www.themomentsbyela.pl - JAPOŃSKI WIECZÓR - SUSHI

www.themomentsbyela.pl - JAPOŃSKI WIECZÓR - SUSHI

www.themomentsbyela.pl - JAPOŃSKI WIECZÓR - SUSHI

You may also like

16 komentarzy

  1. Bardzo lubię sushi! Mamy tutaj fajne sushi w restauracji Micado, którą prowadzą oryginalni Japończycy…Serwuje pyszne sushi. Jadłam też je kiedyś w Poznaniu i również byłam pod wrażeniem. Ludzie z certyfikatem raczej znają się na rzeczy…Widzę, że użyłaś wędzonego łososia?

  2. Zdjęcia piękne, danie wygląda apetycznie. Niestety nie lubię ani ryb, a tym bardziej sushi. Cieszę, się, że mówię to z pełną odpowiedzialnością po spróbowaniu tego dania. Zdjęcia, które wykonujesz są imponujące – przynajmniej dla mnie 🙂

  3. I see I should really try out your recipe, dear Ela, as I love sushi and never have prepared sushi so far. Thanks for sharing! And I like it so much that you had this pen friend in Japan. I can imagine this was absolutely enriching for you. Hopefully, you’ll have as soon as possible the opportunity to visit Japan!
    With love from Bavaria/Germany, Rena
    http://www.dressedwithsoul.com

Odpowiedz na „carolina vegaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *