SEZONOWE W STYCZNIU I PRZEPIS NA PIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Nowy Rok a w spiżarni coraz więcej miejsca zamiast warzyw i owoców. Trochę mniej tych świeżych, ale w dalszym ciągu dużo smacznych potraw da się zrobić. U nas królują dania jednogarnkowe, często z mrożonych warzyw zgromadzonych latem i jesienią. Wszelkiego rodzaju gulasze, bigosy i rozgrzewające i sycące zupy to jest to. Teraz doceniamy też strączki, nie tylko na obiad, ale też w postaci past do pieczywa. Groch z suszonymi pomidorami lub buraczkami są genialne również na kanapki. Z zakamarków wyjmuję również to co zostało niewykorzystane w czasie świąt. Przecież nie może się zmarnować. Tak właśnie powstały nasze ulubione pierogi z suszonych śliwek. Klasyczne z odrobinką topionego masła i cukru ale też z jogurtem. Delikatne ciasto i słodycz śliwki. Bajka.

Styczniowe owoce:
jabłka, gruszki, suszona dzika róża, suszona aronia, orzech włoski, orzech laskowy, suszona żurawina, suszone jabłka, suszone śliwki i oczywiście wszystkie owoce w przetworach

Styczniowe warzywa:
dynia, por, ziemniaki, jarmuż, biała i czerwona kapusta, włoska kapusta, brukselka, fasola, groch w wielu odmianach, burak, marchew, pietruszka, natka pietruszki, szczypior, seler, pasternak, koper włoski, brukiew, cebula, czosnek, kukurydza, słonecznik, pestki dyni

www.themomentsbyela.pl - SEZONOWE W STYCZNIU...
www.themomentsbyela.pl - SEZONOWE W STYCZNIU...
www.themomentsbyela.pl - SEZONOWE W STYCZNIU...

Z tego asortymentu można przygotować:
– szarlotkę – przepis TUTAJ
– sernik
– dyniowe brownie – przepis TUTAJ
– rustykalne ciasto z owocami – przepis TUTAJ
– ciasteczka z dowolnymi płatkami kwiatów -przepis TUTAJ
– tofurnik na bakaliach – polecam z musem z mrożonych owoców – przepis TUTAJ
– do picia syrop z kwiatów dzikiego bzu z domowej spiżarni – przepis TUTAJ
– domowy dżem ze spiżarni
– chleb pszenno-żytni na zakwasie – przepis TUTAJ
– pasty kanapkowe ze strączków – cała paleta smaków
– proziaki – przepis TUTAJ
– kluski leniwe – przepis TUTAJ
– zielone curry z zieloną soczewicą – przepis TUTAJ
– krupnik
– kapuśniak
– grochówkę z grochu JAŚ lub żołnierską ( obie pyszne i rozgrzewające )
– zapiekane kanapki – przepis TUTAJ
– pizzę z figami i kozim serem – przepis TUTAJ
– pasztet warzywny z sosem śliwkowym – przepis TUTAJ
– gołąbki – przepis TUTAJ
– świąteczny bigos – przepis TUTAJ
– karczek cielęcy w czerwonym winie – przepis TUTAJ
– polędwicę cielęcą z czarnuszką w sosie cebulowym z botwinkowym risotto – przepis TUTAJ
– polędwiczkę w białym winie w sosie miętowym z dzikim ryżem – przepis TUTAJ
– filet z kaczki w sosie malinowym z jabłkiem – przepis TUTAJ
– domowe burgery cielęce – przepis TUTAJ

www.themomentsbyela.pl - SEZONOWE W STYCZNIU...
www.themomentsbyela.pl - SEZONOWE W STYCZNIU...

www.themomentsbyela.pl - SEZONOWE W STYCZNIU...

www.themomentsbyela.pl - SEZONOWE W STYCZNIU...

PIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI WĘGIERKAMI

3 szklanki mąki pszenna
1,2 szklanki gorącej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
mąka do podsypywania
0,5 kg suszonych śliwek węgierek
1/5 kostki masła
brązowy cukier

Produkty na ciasto zagniatamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkować i wykroić kwadraty lub kółka od szklanki. Ja wolę kwadraty. Na każdy kawałek położyć 2-3 śliwek i zlepić.
Pierogi wrzucić do gotującej się lekko osolonej wody. Kiedy wypłyną delikatnie przemieszać i po około 2 minutach odcedzić i wyjąć.
Masło zarumienić na patelni.
Pierogi podawać polane masełkiem i posypane brązowym cukrem. Można też posypać makiem dla ozdoby.

SMACZNEGO !!!

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *