W zamrażalniku na swoją kolej czekała botwinka. Nie chciałam robić zwyklej zupy. Szukałam ciekawego połączenia na drugie danie z wiosenną nutką. Pomysł wpadł sam. Botwinkowe risotto z polędwicą cielęcą. Nie dużo pracy, a efekt na prawdę zadowala.
SKŁADNIKI:
70 dag polędwicy cielęcej
2 cebule
2 buraki
2 garści botwinki
0,75 szklanki dzikiego ryżu
2 ząbki czosnku
łyżka masła
olej
czarnuszka
estragon,
sól, pieprz
Polędwicę nacieramy ziołami, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Odkładamy do lodówki na 2 godziny. W zasadzie fajnie natrzeć mięso rano, a na obiad będzie pięknie przesiąknięte aromatami. Polędwicę obsmażamy na odrobinie oleju, żeby mięso było potem wilgotne w środku. Dodajemy poszatkowaną w kostkę cebule. Kiedy cebula zacznie nabierać złotego koloru podlewamy bulionem lub wodą, opcjonalnie można dodać pół szklanki białego wytrawnego wina. Przykrywamy pokrywką. Trzeba pilnować żeby podczas duszenia nie wyparował cały płyn. Pod koniec duszenia posypujemy mięso i sos odrobiną soli i pieprzu. Tak do smaku. Cebula powinna być już rozpuszczona, a sos zredukowany.
Ryż podlewamy wodą i dusimy zgodnie z czasem gotowania z opakowania. Buraki obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Delikatnie podsmażamy na łyżce masła. Kiedy ryż zacznie mięknąć dodajemy buraki i pokrojone liście buraczane. Ważne aby w momencie łączenia ryżu z burakami woda była już w minimalnej ilości. Dodajemy sól, pieprz.
Mięso kroimy na plastry, posypujemy czarnuszką. Podajemy ze sporą ilością sosu cebulowego.
SMACZNEGO !!!
15 Comments
Looks healthy and delicious!!!
Yummy
http://www.elblogdebarbaracrespo.com
:*
Wygląda obłędnie!
Delicious!
http://iameleine.blogspot.com/
Looks fabulous!!!
Xoxo, Catalina | https://catapame.wixsite.com/life
Uhhh and another good recipe,
thank you for sharing – it looks so tasty and I definetly have to try it.
take a look at my BLOG and also INSTAGRAM
Dear Ela, I see you are also in cooking very creative! And the idea that came into your mind is for sure absolutely delicious and worth to try. Thanks for sharing – such a wonderful dish for spring. Happy new week!
With love from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
It looks so yummy! I have to try it.
XO
Daria
http://www.dbkstylez.com
looks really delicious! I must to try it.
kisses dear
http://www.aprendiendoaquererme.com
looks amazing
xx
Mónica Sors
MES VOYAGES À PARIS
NEW POST: MI FIRST TIME IN COACHELLA!! PRIMERA VEZ EN COACHELLA!!
wow, it really looks great! Now Im getting hungry!
Berna from paapatya’blog
🙂
Looks so delicious <3
Czarnuszka jest świetna, a Twoja potrawa zainspirowała mnie na sobotni obiad! SUper przepis! Pozdrawiam
Super że przepis się przyda