Na dworze wirowały dziś w powietrzu pierwsze płatki śniegu. Niby nic nadzwyczajnego, w końcu jutro już grudzień. Zrobiło się przez chwilę klimatycznie, tak że pasują już rozwieszone ozdoby mikołajkowe.
W domu ciepła herbata z cytryną, a za oknem zimno się zrobiło. Do tej herbaty pasowałoby coś smacznego, z cynamonem i owocami. Najlepsza byłaby szarlotka, ale mieliśmy za mało jabłek, za to trochę śliwek. Zrobiłam ciasto ze śliwkami, takie najprostsze z możliwych. Smaczne, pachnące zimowymi wieczorkami. Będzie super do grzańca.
SKŁADNIKI:
100 g margaryny lub masła
100 ml mleka roślinnego
2 jajka
200 g maki poznańskiej
125 g mąki orkiszowej ( najlepiej pełnoziarnistej)
50 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 kg śliwek ( mogą być mrożone )
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
Margarynę zmiękczyć w temperaturze pokojowej. Mleko wymieszać z jajkiem. Składniki suche połączyć ze sobą: mąkę, sodę, cukier i sól. Do suchych składników wlać mokre i margarynę. Wszystko razem zagnieść. Rozwałkować na pergaminie. Ciasto posypać cynamonem. Śliwki należy zacząć układać od zewnątrz, zostawiając około 4 cm na zawinięcie. Posypać cukrem i zawinąć ciasto na śliwki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na 40 minut.
SMACZNEGO !!!
4 Comments
Parece delicioso, fiquei com água na boca de ver as fotos
Beijos ♡ Blog | Instagram | Youtube
Super ciasto:)
Takie ciasta lubię najbardziej: cieniutkie ciasto i duużo owoców 🙂
The cake looks already so yummy!
Happy new week, dear Ela!
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com