W ogródkach rabarbary pięknie pokazują swoje rozłożyste liście. To najlepszy czas żeby wykorzystać lekko kwaśne łodygi, teraz smakują najlepiej. Na niedzielne spotkanie przygotowałam tartę z orzeźwiającym musem z rabarbaru przełamaną kremowym serkiem mascarpone. Ciasto wszystkim bardzo smakowało, zostały tylko okruszki. Delikatny kawałek na pewno umili wam ciepły, letni wieczór w miłym towarzystwie. Nie zapomnijcie też o kompocie z rabarbaru.
CIASTO
100g masła
1,5 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki wody
3 łyżki cukru
szczypta soli
Siekamy wszystkie składniki i szybko zagniatamy. Formujemy kulę z ciasta, obwijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez pół godziny. Pieczemy przez około 20 – 25 minut temperaturze 190 stopni. Ciasto musi wypiec się na złoty kolor.
MUS RABARBAROWY
80 dag rabarbaru
6 łyżek cukru
50 ml wody
Rabarbar myjemy i obieramy z liści i włókien. Kroimy na małe kawałki i dusimy pod przykryciem aż masa będzie miękka i odparuje prawie cała woda. Studzimy.
KREM MASCARPONE
1 opakowanie 500g serka mascarpone
4 żolłtka
4 łyżki cukru pudru
cytryna
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na prawie białą masę. Stopniowo dodajemy serek i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy sok z ćwiartki cytryny.
Na ostudzone ciasto wykładamy zimny mus z rabarbaru, krem z serka mascarpone i oprószamy skórką z cytryny.
8 Comments
Omg! looks so yummmm and easy to cook! I will try this
bisous
http://www.gallech.com/
What a pretty tart – and looks so delicious <3
Yummy, looks delicious!!
xx
Mónica Sors
MES VOYAGES À PARIS
NEW POST: BACKLESS WHITE DRESS
Cikeawy pomysfi na tarte! Widzę, że zrobiłaś trochę grubszy spód
Yummy! I am going to translate the recibe! Xoxo http://www.lachicadelamaleta.com
Great post! <3
Omg! i want it!
https://marialepblog.wordpress.com/2018/06/13/wishlist-lo-mejor-para-este-verano/
Cudna tarta <3