W grudniu coraz bardziej ubywa nam sezonowych warzyw i owoców, ale ciągle nie jest źle. Mamy przecież suszowe owoce, zioła i ulubione przetwory. Świąteczny stół choć sezonowy może być zrobiony z całkiem sporą rozmaitością. U nas ostatnio coraz częściej pojawia się aromat czerwonego wina. Sos lub zupa na takiej bazie może całkowicie odmienić dania.
Na osłodę po całym dniu pracy będzie kakao w nieco innym wydaniu, na bazie karobu z korzennym, pierniczkowym aromatem.
Grudniowe owoce:
jabłka, gruszki, śliwki, pigwa, suszona dzika róża, suszona aronia, orzech włoski, orzech laskowy, suszona żurawina, suszone jabłka, suszone śliwki i oczywiście wszystkie owoce w przetworach
Grudniowe warzywa:
dynia, papryka, por, ziemniaki, jarmuż, biała i czerwona kapusta, włoska kapusta, brukselka, fasola, groch w wielu odmianach, burak, marchew, pietruszka, natka pietruszki, szczypior, seler, pasternak, koper włoski, brukiew, cebula, czosnek, kukurydza, słonecznik, pestki dyni
Z tego asortymentu można przygotować:
– pierniczki – przepis TUTAJ
– sypaną szarlotka – przepis TUTAJ
– świąteczne brownie – przepis TUTAJ
– rustykalne ciasto z owocami – przepis TUTAJ
– ciasteczka z dowolnymi płatkami kwiatów -przepis TUTAJ
– zielone praliny bakaliowe z matcha – przepis TUTAJ
– jasne kulki bakaliowe – przepis TUTAJ
– świąteczne kulki bakaliowe – przepis TUTAJ
– brownie dyniowe – przepis TUTAJ
– chlebek bananowy z żurawiną i musem pomarańczowym – przepis TUTAJ
– ciasto pomidorowe – przepis TUTAJ
– tofurnik na bakaliach – polecam z musem z mrożonych owoców – przepis TUTAJ
– zupę dyniową – przepis TUTAJ
– placki dyniowe z paprykarzem – przepis TUTAJ
– pasztet warzywny z sosem śliwkowym – przepis TUTAJ
– grillowanego pstrąga – przepis TUTAJ
– gołąbki – przepis TUTAJ
– świąteczny bigos – przepis TUTAJ
– karczek cielęcy w czerwonym winie – przepis TUTAJ
– polędwicę cielęcąa z czarnuszką w sosie cebulowym z botwinkowym risotto – przepis TUTAJ
– polędwiczkę w białym winie w sosie miętowym z dzikim ryżem – przepis TUTAJ
– filet z kaczki w sosie malinowym z jabłkiem – przepis TUTAJ
– burger w papryce – przepis TUTAJ
– domowe burgery cielęce – przepis TUTAJ
ZUPA Z PORÓW Z WINEM
Składniki:
cebula
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy
majeranek
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
2 pory
pietruszka
marchew
150 ml wytrawnego wina
Cebulę, czosnek i przyprawy podsmażamy na oleju do zeszklenia cebuli. Dodajemy pokrojony w drobne krążki pora i jeszcze minutkę podsmażamy na małym ogniu. Trzeba uważać, bo nawet lekko zbrązowione warzywa będą gorzkie. Marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach i mieszamy z podsmażonymi warzywami. Dodajemy dwie szklanki wody i gotujemy 15 minut aby wszystkie warzywa zmiękły.
Na końcu dodajemy sól, pieprz i wino i gotujemy jeszcze 10 minut, aby alkohol z wina odparował. Podajemy z kromką chleba lub grzanką z serem.
WĄTRÓBKA W SOSIE Z CZERWONYM WINEM
SKŁADNIKI:
1 szklanka czerwonego ryżu
1 wątróbka cielęca
2 czerwone cebule
sól, pieprz
3 marchewki
jabłko
2 łyżki oleju rzepakowego
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją. Warto zacząć od tego składnika, ponieważ gotuje się najdłużej.
Wątróbkę pokrojoną na centymetrowe plastry dusimy z cebulką pokrojoną w piórka przez około 15 minut na małym ogniu. W połowie tego czasu należy przewrócić wątróbkę na drugą stronę. Po tym czasie dodajemy 100 ml czerwonego wina i redukujemy sos. Na samym końcu dodajemy sól i pieprz.
Marchew obieramy i trzemy na drobnych oczkach. Jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy olej i mieszamy.
KAROBOWE KAKAO Z PIERNICZKOWYM AROMATEM
SKŁADNIKI:
2 łyżki karobu
1 łyżka przyprawy do pierników
ekstrakt pomarańczowy
0,6 szklanki mleka sojowego najlepiej barista
Do filiżanki wsypujemy karob i przyprawę do pierników. Zalewamy około 0,2 szklanki wody i mieszamy, żeby nie zostały grudki. Mleko spieniamy, aż będzie gorące. Do filiżanki dodajemy 2 kropelki ekstraktu pomarańczowego i spienionym mlekiem wykonujemy wzorek ( jeśli się oczywiście umie, u mnie z tym jeszcze nie jest najlepiej). Jeżeli ktoś lubi bardzo słodką wariację kakao można dodać trochę syropu daktylowego.