Dawno mnie nie było. Niestety chorowałam, co bardzo utrudniało mi pisanie, a przede wszystkim uniemożliwiało robienie zdjęć. Teraz jest już trochę lepiej i wracam z nowymi pomysłami i energią do działania.
W końcu lato obdarowuje gorącym słońcem, kilkoma beztroskimi dniami urlopu. Wakacje w pełni, grządki piętrzą się od pięknych, dorodnych warzyw. Wielkie kitki marchwi, dorodna cebula, pękata dynia, jest pięknie. To najlepszy czas na robienie domowych przetworów. Pięknie poukładane słoiczki będą wielką przyjemnością w zimowe dni. Sama nie robię zbyt wielkich zapasów z bardzo prostej przyczyny, wolimy raczej świeże sałatki i surówki. Do nielicznych wyjątków należą kiszone ogórki i kapusta, marynowana papryka i grzyby. Kiszone ogórki to prawdziwa skarbnica witam K, A, C, a proces fermentacji prowadzi do zwiększenia ich ilości. Wszystkie kiszone warzywa zawierają błonnik, kwas mlekowy i probiotyki, mające genialny wpływ na nasze jelita, ale też zwiększają odporność i oczyszczają organizm. Warto zrobić sobie kilka słoiczków w wersji małosolnej. Przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu.
Składniki:
koszyczek niezbyt dużych ogórków
koperek z kwiatostanami
liście i korzeń chrzanu
czosnek
sól
Przygotowanie:
Ogórki myjemy i wkładamy do słoików, zostawiamy trochę miejsca na przyprawy. Dodajemy po dwa kawałeczki chrzanu, dwa ząbki czosnku, trochę liści chrzanu i po dwa koperki. Gotujemy wodę do której dodajemy po łyżce soli na litr wody. Zalewamy ogórki i lekko zakręcamy. Zostawiamy je na około 5 dni. Kiedy wszystkie ogórki zmieniły kolor na żółto zielony dokręcamy wieczka i wynosimy do chłodnej spiżarni.
SMACZNEGO !
11 Comments
Samo zdrowie…fermentacja mlekowa a ostatecznie jej produkty mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.
Jak zwykle nie powstrzymam sie by napisać….cudne zdjęcia ????????
pięknie dziękuję za komentarze :*
Another yummy food preserving. Thanks for sharing all these great tips.
xx Ashon
http://ashonfashionary.com/choosing-the-right-hair-styling-products-bardou-hair-products/
:*
Great shot
Thank you
Hopefully you feel much better now! So sorry you were sick. All the best to you! Thanks a lot for sharing this recipe as I really like pickled gherkins and the pictures are very beautiful!
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
You are very nice. Thank you. :*
♥♥♥ Super ♥♥♥