Bigos to jedno z polskich tradycyjnych dań które goszczą na stołach w zimowe dni ale też wielkie imprezy. Przepisów jest chyba tyle co kucharzy. Zazwyczaj jest to danie dość tłuste, ja jednak robię danie dość dietetyczne. Podstawą jest kapusta kiszona, najlepiej kiedy kiszona jest w domu z warzyw wyhodowanych ekologicznie. W wersji wegańskiej kiełbasę zastępujemy kilkoma leśnymi grzybami. Całość gotuje się dość długo, ale nie jest to pracochłonne zajęcie.Wraz z każdym następnym podgrzewaniem jest coraz lepsze. Zaczynamy:
Składniki:
1,5 kg kiszonej kapusty
0,5 kg białej kapusty
0,5 kg chudego mięsa wieprzowego
0,5 kg chudej wiejskiej kiełbasy
2 cebule
0,5 szkl czerwonego wina
3 łyżki powideł śliwkowych
olej do obsmażenia mięsa
woda do podlewania
2 łyżki przecieru pomidorowego
przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec, sól, pieprz
Mięso kroimy w drobną kosteczkę i obsmażamy na złoto na oleju, w połowie smażenia dodajemy cebulę. Zalewamy winem i chwilkę dusimy. Dodajemy kapustę kiszoną razem z sokiem i 2 szklankami szklankami wody. Gotujemy aż kapusta zmięknie (u mnie było to około półtorej godziny). Białą kapustę szatkujemy dość drobno i dokładamy do garnka. To czas na pierwsze przyprawienie ( 4 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 4 ziarenka jałowca, trochę soli i pieprzu), ale należy uważać z solą. Teraz też dokładamy kiełbasę pokrojoną w około dwu centymetrowe kawałki. Dusimy na wolnym ogniu. Po dwóch godzinach sprawdzamy czy kapusta jest miękka. Na samym końcu dodajemy przecier pomidorowy i powidła śliwkowe. Dopiero teraz jest czas na ostateczne posolenie dania. Dokładnie mieszamy całą zawartość garnka. Bigos musi gotować się na wolnym ogniu jeszcze co najmniej pół godziny. Cały czas sprawdzamy aby woda nie wyparowała i uzupełniamy ją na bieżąco.
Na drugi dzień podgrzewamy bigos jeszcze raz przez około 30 minut.
SMACZNEGO !!!
19 Comments
I have a polish mama soI know bigos
and LOVE it. This looks so tasty,
thank you for the delicous impressions.
take a look at my BLOG and also INSTAGRAM
Uwielbiam bigos. W tym roku jeszcze nie jadłam, bo wyjechałam na święta, ale mam kiszoną kapustę z Polski…
Kapusta nie może się zmarnować 🙂
Uwielbiam, ale tylko ten robiony przez moją mamę:) I najchętniej w górach, w zimie:)
Bigos najlepiej smakuje w schroniskach górskich po długich zimowych marszach.
Interior design trend, not fashion & interior design, but we are talking about the rise of interior design.
http://www.ruocn.com/
Lubię bigos ❤
Pink may not be the first color that comes to mind when wearing red, but I couldn’t be more in love with them together.
http://www.monclere.store
Dear Ela, I have to admit I never tried out something similar but your pictures and your recipe convinced me to try it. Thanks for sharing – I see the polish cuisine has really excellent dishes!
With love, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
I’m not sure i got whole recepie right, but i’m a big lover of onion, so i would definitly love to try this, it must be delicious!
That’s cool. I like your blog. Go to my blog http://alamodenatine.blogspot.com
That looks delicious I’ll try it!
Que rico, la pena es que a mi marido no le gusta el chucrut pero algún día tengo que probarlo.
Te dejo mi nuevo vídeo con un peinado muy cañero
https://www.youtube.com/watch?v=a4KjBnFysGQ&feature=youtu.be
Inspired by tradition, but in step with the times. Simple in concept, but ambitious in the goal.
http://www.pierrehardye.com
Inspired by tradition, but in step with the times. Simple in concept, but ambitious in the goal.
http://www.pierrehardye.com
Inspired by tradition, but in step with the times. Simple in concept, but ambitious in the goal.
http://www.guccihandbagsaoutletsale.com
Happy Thursday, dear Ela!
xx Rena
http://www.dressedwithsoul.com
This looks delicious! I love it:)
irinathayer.com
Bigos uwielbiam i sama nie wiem dlaczego robię go tylko na święta.