Pstrągi są najsmaczniejszymi i najzdrowszymi rybami słodkowodnymi. Lubią czystą, źródlaną wodę i naturalną karmę. Ryby zazwyczaj kupujemy u zaprzyjaźnionego hodowcy, dzięki czemu mamy gwarancję że są świeżej i zdrowe. Zachęcam do poszukiwania takich gospodarstw w swojej, nie tylko z rybami, gdzie za niewygórowaną cenę otrzymamy produkt najwyższej jakości.
Mięso pstrąga stanowi doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka i sporo kwasów omega 3, a przy tym 125 kalorii w 100 g.
Pstrągi najczęściej przygotowuję na grillu, a kiedy pogoda to uniemożliwia przyrządzam na patelni grillowej, unikając dzięki temu niepotrzebnych kalorii. W dzisiejszym przepisie przygotowałam rybki przepełnione świeżymi aromatami trawy cytrynowej, cytryny i odrobiną mięty.
Dzisiejsze przyprawy wybrałam w sklepie Kuchnie Świata.
SKŁADNIKI:
3 świeże pstrągi
3 łyżeczki masła
pieprz zielony w zalewie
różowa sól himalajska
trawa cytrynowa
3 ząbki czosnku
cytryna
3 gałązki mięty
Ryby należy umyć pozbywając się jednocześnie pozostałych nieczystości i delikatnie osuszyć.
Wnętrze pstrąga nacieramy przyprawami, wkładamy płaską łyżeczkę masła i kilka cieniutkich plasterków cytryny i gałązkę mięty. Ostawiamy na pół godziny pozwalając połączyć się aromatom.
Patelnię grillową rozgrzewamy, delikatnie smarujemy olejem. Pstrągi smażymy z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
SMACZNEGO
Post powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata.
4 Comments
jakie pyszne rybki :)!
Pychotka 😉
Dear Ela, now you inspired me to prepare soon trouts – because I have to admit I do this nowadays very seldom. My former husband was an engaged fisher and when I was married with him having trouts was a self-evident fact 🙂
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
Happy new week, dear Ela!
xx Rena
http://www.dressedwithsoul.com