Akacje pięknie pokryły się białymi kaskadami kwiatów. Pachną niesamowicie, trochę słodko. Dzisiaj trochę przekornie, bo nie będziemy tworzyć pięknych bukietów a smaczne placki. W dzieciństwie ciocia pokazała mi, że kwiaty akacji można również jeść. Wtedy wydawało mi się to dość dziwne, ale po spróbowaniu obawy się rozwiały. Placki smakują dość normalnie, ale niesamowity miodowy aromat kwiatów wydobywający się przy każdym gryzie wynagradza z pozoru potoczność dania.
Składniki:
12 kiści kwiatów akacji
1 szklanka mleka
1,5 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
Wszystkie składniki na ciasto ubijamy razem widelcem lub mikserem do uzyskania gładkiej i napowietrzonej masy. Rozgrzewamy olej na patelni. Kwiaty akacji maczamy w cieście aby szczelnie otoczyły kwiaty i cały kiść przenosimy na łyżce na patelnię, tak aby zostało jak najwięcej ciasta. Smażymy na złoty kolor. Można posypać cukrem pudrem.
9 Comments
Cudnie się prezentują <3
Looks delicious
http://thepinkpineappleblog.blogspot.com/
Wyglada smakowicie, a prezentacja wspaniala!
Magda
http://www.gloryofthesnow.com/
Dziękuję 🙂
Kwiaty akacji są takie słodkie! Zawsze je podjadałam na wakacjach na wsi. Babcia miała akacjowy zagajnik zaraz za domem. Na pewno placuszki są wyśmienite!
Oooohh this cake looks very delicious, I’m hungry looking this picture. Thanks for sharing it.
Best Regards Ashon
http://ashonfashionary.com/what-to-wear-to-a-summer-wedding-best-wedding-guest-dresses/
Ostatnio sporo się słyszy również o jedzeniu kwiatów…:) Super placki
yummm
xx
Mónica Sors
MES VOYAGES À PARIS
NEW POST: THIS IS NOT A PAJAMA
Oh, this is new for me! I didn’t know so far that you can eat them! Thanks for sharing your knowledge – I see your aunt was/is a wise woman! Happy weekend!
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com