Przez najbliższe dni zostajemy dla naszego bezpieczeństwa w domach. Zdrowie jest w tym momencie najważniejsze. Czas spędzony w domu nie musi być bezproduktywny, możemy zrobić wiosenne porządki, przeczytać dawno odkładane książki, obejrzeć filmy na które od dawna nie było czasu.
My zaczynamy od gruntownych porządków, bo w czystym i pachnącym świeżością domu przebywa się z prawdziwą przyjemnością. Mamy na to przecież wystarczająco dużo czasu, aby rozplanować wszystkie czynności na małe kroki, zamiast przytłoczyć się wielkim zadaniem. W kolejnych dniach zrobimy wiosenne porządki w całym domu, mile spędzimy czas i ugotujemy coś pysznego.
Zaczynamy do kuchni:
1. Wyjmujemy wszystkie zapasy, naczynia i przybory kuchenne.
2. Myjemy wnętrze szafek, ale też nie zapominamy o frontach i drzwiczkach. Sprawdzamy, czy nasze sprzęty i garnki nadają się do użytku. Jeżeli nie to trudno. Zostawmy tylko te sprawne i potrzebne. Połamane pudełka, pojemniki bez przykrywek, albo góra wątpliwej jakości nożny, łyczek, wyszczerbionych talerzyków czy kubeczków lepiej pozbyć się od razu. Dzięki temu zyskamy więcej miejsca i poczucie ładu. A może zagościło się w naszych szafkach stado słoiczków po musztardzie lub dżemach. Czasem tak bywa, ale ich też trzeba się pozbyć.
3. Nadszedł czas na produkty spożywcze, których w ostatnich dniach przybyło. Sprawdźmy, czy którymś nie kończy się data przydatności do spożycia. Może uda się ugotować z nich coś smacznego. Przeterminowane trzeba wyrzucić. Te których nie lubimy jeść, może uda się oddać znajomym, których taki prezent ucieszy.
Do zorganizowania zawartości świetnie sprawdzą się słoiki. Dzięki temu można utrzymać rzeczy widoczne i nie zapomnimy np. o kaszach, makaronach czy mąkach. W szafkach z produktami mącznymi warto włożyć kilka listków laurowych i wacik nasączony olejkiem cytrynowy, owady ich nie lubią.
Fajnie byłoby ułożyć menu na cały tydzień maksymalnie wykorzystując produkty które już mamy.
Nasze propozycje pokazywać będziemy na naszych instastories @themomentsbyela i @lukasz_foto.
4. Teraz przyszedł czas na zamrażalnik. Wyłączmy lodówkę. Wyjmijmy wszystkie produkty i zawińmy je w koc albo kołdrę, unikniemy przez to rozmnożenia. Zamrażalnik trzeba rozmrozić, dzięki temu zaoszczędzimy sporo prądu. Myjemy wszystkie półeczki i szuflady. Czekamy, aż rozmrozi się cały lód. Wnętrze zamrażarki wycieramy do sucha. Sprawdzamy, czy wszystkie produkty są jeszcze zdatne do spożycia. A może znajdziemy jakieś gotowe danie, które świetnie sprawdzi się na dzisiejszą kolację.
Z części chłodziarki wyjmujemy wszystkie produkty. Myjemy wnętrze i półeczki roztworem octu, odrobiny płynu do naczyń i wody. Nie zapomnijmy o wyczyszczeniu kanalika odpływu. Wycieramy wszystko do sucha. Wkładając z powrotem różne produkty sprawdzamy ich datę ważności, ale też czy nie są one popsute. Na końcu myjemy front, wierzch i boki lodówki. Aby pozbyć się zapachów wewnątrz lodówki można ustawić słoiczek z sodą oczyszczoną lub mieloną kawą.
5. Okap kuchenny najlepiej czyścić olejem spożywczym, który świetnie rozpuszcza tłuszcz z kurzem. Jeżeli jest taka możliwość kratkę wentylacyjną dobrze wymyć w zmywarce.
Piekarnik czyścimy sodą oczyszczoną, a w bardziej zapieczonych miejscach pomagamy sobie folią aluminiową zwiniętą w kulkę. Zmywamy płytę grzewczą i palniki.
5. Kuchenkę mikrofalową nastawiamy na najwyższą moc i przez kilka minut grzejemy w niej miseczkę z wodą i sokiem z cytryny. Wycieramy suchą szmatką. W razie potrzeby powtarzamy czynność.
6. Do zlewu dobrze jest wsypać 3-4 łyżki sody oszczenionej i zalać gorącą wodą. Dzięki temu unikniemy wydobywających się z odpływu przykrych zapachów.
7. Czyścimy lampę i inne elementy oświetlenia.
8. Z blatów chowamy wszystkie niepotrzebne przedmioty, ścieramy blaty i zmywamy podłogę.
Ostatnią czynnością będzie zaparzenie sobie ulubionej kawy lub herbaty i delektowanie się ich smakiem czystej kuchni.