KARCZEK CIELĘCY W CZERWONYM WINIE Z KASZĄ PĘCZAK

Niedługo święta, czas spotkań z najbliższymi, rodziną czy przyjaciółmi. Zawsze staram się przygotować coś pysznego, ale też komponują potrawy w taki sposób, aby spędzić z gośćmi jak najwięcej czasu. Dzisiejsze danie można przygotować nieco wcześniej, a przed podaniem nieco podgrzać.

Składniki na 5 porcji:

1 kg karczku cielęcego
0,5 l czerwonego wytrawnego wina
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 garści żurawiny
trawa cytrynowa
estragon
sól, pieprz
2 szklanki kaszy pęczak
0,25 kapusty białej
1 marchew
1 jabłko
pomarańcza
0,25 cebulę
sól pieprz
olej rzepakowy

Mięso oczyszczamy z niepotrzebnych błonek i tłuszczu. Obsmażamy na złoty kolor ze wszystkich stron, podlewamy winem, dodajemy czosnek pokrojony w plastry i cebulę pokrojoną w piórka. Dusimy pod przykryciem. Po około godzinie kiedy sos się zredukuje dodajemy sól, pieprz i żurawinę. A mięso posypujemy ziołami.  Dusimy jeszcze około 25 minut. W trakcie duszenia mięso należy kilka razy obrócić, aby było pięknie otoczone winnym sosem. Przed podaniem mięso kroimy w półtora centymetrowe plastry.

W międzyczasie przygotowujemy surówkę: kapustę i cebulę szatkujemy w piórka, jabłko i marchewkę trzemy na dużych oczkach, połowę pomarańczy tniemy na małe piórka. Kapustę, marchew i cebulę nasalamy odrobinę na 15 minut. Sos do sałatki robimy z połówki soku z pomarańczy, łyżki oleju (może też być oliwa z oliwek), soli i pieprzu. Wszystko mieszamy przed podaniem.
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

SMACZNEGO !!!

www.themomentsbyela.pl - KARCZEK CIELĘCY W CZERWONYM WINIE Z KASZĄ PĘCZAK

www.themomentsbyela.pl - KARCZEK CIELĘCY W CZERWONYM WINIE Z KASZĄ PĘCZAK

www.themomentsbyela.pl - KARCZEK CIELĘCY W CZERWONYM WINIE Z KASZĄ PĘCZAK

www.themomentsbyela.pl - KARCZEK CIELĘCY W CZERWONYM WINIE Z KASZĄ PĘCZAK

www.themomentsbyela.pl - KARCZEK CIELĘCY W CZERWONYM WINIE Z KASZĄ PĘCZAK

You may also like

14 Comments

  1. Ojej, ale ślinka cieknie. Jadłabym to nie od świeta, ale co niedziela! Widać, że mięso jest mega dobrze zrobione i smaczne. MNIAM ☺

  2. Dear Ela, it is great that you can prepare this dish before the guests arrive! This is really a good method to be with the guests and not to spend the whole time during the guests are there in the kitchen. It looks very yummy, what you cooked, thanks for sharing and enjoy this new week 🙂
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    http://www.dressedwithsoul.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *