W tradycyjnym menu każdej polskiej gospodyni są gołąbki. Nazwa może być myląca, bo z ptakami nie ma nic wspólnego 🙂 . To danie pachnące kapustą i sosem pomidorowym.
Zaczynamy:
Składniki:
1 duża kapusta
4 spore cebule
0,5 kg mięsa mielonego
0,5 kg kiełbasy toruńskiej
0,5 kg ryżu
sól, pieprz
Z kapusty wycinamy twardy głąb, dzięki temu liście będą się lekko oddzielały. W dużym garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy i wkładamy kapustę. Po krótkim obgotowaniu ściągamy liście z kapusty. Trzeba uważać żeby się nie poparzyć. Wycinamy bardzo twarde końcówki. Ryż gotujemy na sypko.
Cebulę i kiełbasę kroimy w dość drobną kostkę. Smażymy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone. Kiedy mięso zacznie się delikatnie rumienić dodajemy kiełbasę. Gdy wszystkie składniki będą zarumienione dodajemy ryż, sól i pieprz do smaku. W kapuściane liście zawijamy farsz i układamy w naczyniu do zapiekania. Gołąbek nie powinien być większy niż zaciśnięta pięść. W zależności od preferencji smakowych zalewany wodą lub bulionem warzywnym lub sosem pomidorowym. Można posypać pietruszką lub nieco mniej po polsku bazylią. Całość przykrywamy kilkoma pozostałymi listkami kapusty żeby danie si ę nie wysuszyło.
Gołąbki można podawać zapieczone z sosem pomidorowym lub pieczone solo z sosem pieczarkowym.
SMACZNEGO !!!
19 Comments
Thanks for sharing your rrecipes with us!! Seems so yummy.Kisses
http://www.atrendylifestyle.com/2017/11/nuestro-hotel-en-singapur-vacaciones.html
:*
Delicious!
http://iameleine.blogspot.com/
sounds really delicious!
kisses dear
http://www.aprendiendoaquererme.com
Oh, we have here in Bavaria a similar dish, it is called “Krautwickerl”. When I was a child I didn’t like it but now I find it yummy! Therefore, I’m convinced I would love what you show here!
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
Sometimes culinary phobias from childhood cease to be so terrible.
Kisses
♥
Oczywiście, że się mylisz. W Turcji taką potrawę często faszerowano mięsem gołębia.
I come from a polish family (sadly I have problems writing in polish)
But we always ate these “golabki” during the winter time and I loved it.
Thank you for the recipe, I definetly have to try it out 🙂
take a look at my BLOG and also INSTAGRAM
🙂
Wow, they look fantastic. I wanna eat them!!
♘ http://www.sugarpopfashion.com ♘
Moja mama często robi gołąbki, a ja jej pomagam. Jeszcze nie odważyłam się nigdy, aby sama je zrobić.
These look so delish!!!
xx
Mónica Sors
MES VOYAGES À PARIS
NEW POST: DENIM LOOK IN BEVERLY HILLS
OMG! this is mouth watering , this is one of my favourite Polish cuisine. I just love it. Thanks for sharing it.
Regards Ashon
http://ashonfashionary.com/two-wardrobe-pieces-every-fashionista-should-own-this-winter/
que buena pinta, me lo apunto!
Te espero por mi nuevo post tesoro, mil besos!
http://patriciasanchezstylestreet.blogspot.com.es/
No soy muy amante del repollo pero el pelo tiene muy buena pinta.
Te dejo mi nuevo post, es tiempo de medias
http://www.simplysory.com/2017/11/14/its-time-for-pantys/
Sounds such delicious recipe, I love to try it very soon. Thank you for sharing, waiting for the next post!!!
xxx
http://www.bridesonamission.com
This looks so yumi and healthy. Thanks for sharing.
https://goo.gl/JnrLHd
http://www.easys-tyle.com/
Sama za gołąbkami jakoś nie przepadam, od tradycyjnych wolę te bez zawijania 😀