Niedługo święta, czas spotkań z najbliższymi, rodziną czy przyjaciółmi. Zawsze staram się przygotować coś pysznego, ale też komponują potrawy w taki sposób, aby spędzić z gośćmi jak najwięcej czasu. Dzisiejsze danie można przygotować nieco wcześniej, a przed podaniem nieco podgrzać.
Składniki na 5 porcji:
1 kg karczku cielęcego
0,5 l czerwonego wytrawnego wina
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 garści żurawiny
trawa cytrynowa
estragon
sól, pieprz
2 szklanki kaszy pęczak
0,25 kapusty białej
1 marchew
1 jabłko
pomarańcza
0,25 cebulę
sól pieprz
olej rzepakowy
Mięso oczyszczamy z niepotrzebnych błonek i tłuszczu. Obsmażamy na złoty kolor ze wszystkich stron, podlewamy winem, dodajemy czosnek pokrojony w plastry i cebulę pokrojoną w piórka. Dusimy pod przykryciem. Po około godzinie kiedy sos się zredukuje dodajemy sól, pieprz i żurawinę. A mięso posypujemy ziołami. Dusimy jeszcze około 25 minut. W trakcie duszenia mięso należy kilka razy obrócić, aby było pięknie otoczone winnym sosem. Przed podaniem mięso kroimy w półtora centymetrowe plastry.
W międzyczasie przygotowujemy surówkę: kapustę i cebulę szatkujemy w piórka, jabłko i marchewkę trzemy na dużych oczkach, połowę pomarańczy tniemy na małe piórka. Kapustę, marchew i cebulę nasalamy odrobinę na 15 minut. Sos do sałatki robimy z połówki soku z pomarańczy, łyżki oleju (może też być oliwa z oliwek), soli i pieprzu. Wszystko mieszamy przed podaniem.
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
SMACZNEGO !!!
14 Comments
Ojej, ale ślinka cieknie. Jadłabym to nie od świeta, ale co niedziela! Widać, że mięso jest mega dobrze zrobione i smaczne. MNIAM ☺
:*
I love absolutely everything!! Have a great day dear!
❤ Mary María Style ❤
To mięsko wygląda na mega smaczne i dobrze wypieczone 🙂
yummy!! it seems delicious!!
kisses dear
http://www.aprendiendoaquererme.com
Dear Ela, it is great that you can prepare this dish before the guests arrive! This is really a good method to be with the guests and not to spend the whole time during the guests are there in the kitchen. It looks very yummy, what you cooked, thanks for sharing and enjoy this new week 🙂
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
Great post dear!
http://iameleine.blogspot.com/
looks delicious I wanna try!
Please visit my Blog!
http://www.alessabernal.com/
Alessa Bernal
omg this is delicious!!
xx
Mónica Sors
MES VOYAGES À PARIS
NEW POST: THE TREND: PLUFFY COAT
That meat must be delicious.
Have a nice day Ela!
http://www.atrendylifestyle.com/
Świetny pomysł na obiad 🙂
It looks so delicious!
http://violettedaily.com
Wygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam cielęcinę!
https://codojedzenia.pl
Ta cielęcina wygląda bardzo apetycznie. Fajna opcja sporządzenia dania, które można podgrzać jak przyjdą goście.