Robi się coraz chłodniej. Na grządkach pozostają jeszcze ostatnie warzywa. To w zasadzie ostatnia chwila na zrobienie jesiennych przetworów. Pachnące skarby zamknięte w słoikach w okresie zimowym cieszyć będą nie tylko oczy, ale również kubki smakowe. Zachęcam do zrobienia prostych przetworów: marynowanej papryki, sałatki z zielonych pomidorów i grzybków w zalewie octowej. Sama zrobiłam po kilka słoiczków. Jak już wspominałam nie znam się na grzybach, ale bardzo dziękuję za prezent :). Marynowane grzybki będą świetne na sos tatarski i inne sałatki.
Składniki na marynowaną paprykę:
2 kg kolorowej papryki
0,5 kg cebuli
Składniki na sałatkę z pomidorów
2 kg pomidorów
0,5 kg marchewki
4 spore cebule
Składniki na grzyby w zalewnie octowej
2 kg opieniek lub innych grzybów
4 cebule
ZALEWA:
2 litry wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
5 łyżek cukru
8 liści laurowych
12 ziarenek ziela angielskiego
łyżeczka gorczycy
Paprykę czyścimy z gniazd nasiennych. Warzywa obieramy i wkładamy do słoików. Gotujemy zalewę z wody, soli, cukru i przypraw. Kiedy woda będzie wrzeć dodajemy ocet i zalewamy warzywa w słoikach. Obcieramy wieczka i słoiczki, zakręcamy i pasteryzujemy przez 30 minut. Wyjmujemy słoiczki z wrzątku i obracamy wieczkiem do dołu.
Grzyby oczyszczamy i płuczemy z pisaku. Gotujemy zalewę jak wyżej w której obgotowujemy grzybki przez 10 minut. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez 15 minut. Wyjmujemy słoiczki z wrzątku i obracamy wieczkiem do dołu.
Zalewa wystarcza na około 2 kg warzyw.
14 Comments
My Grandma always does this kind of “food”, that’s why I am always waiting till summer. When I visit her and take some of these glasses back.
Thank you for this recipe, I definetly have to try it 😀
take a look at my BLOG and also INSTAGRAM
The food looks really delicious!!
xx
Mónica Sors
MES VOYAGES À PARIS
NEW POST: THE RITUAL OF AYURVEDA
Cielo, te vuelvo a dejar bien el enlace a mi blog, gracias!
http://patriciasanchezstylestreet.blogspot.com.es/
que buena pinta!
Muchas gracias por tu comentario en mi blog, te espero por mi nuevo post, mil besos!
http://patriciasanchezstylstreet.blogspot.com.es/
oh sounds great!! I wish have more space to can cook this kind of food.
kisses dear!
http://www.aprendiendoaquererme.com
Me las anoto. Tienen que estar muy ricas.
Te dejo mi nuevo look de invitada
https://simplysory.wordpress.com/2017/10/17/look-invitada-boda-pe/
♥
Sounds and looks so yummy what you share here, dear Ela! When I was younger I made also vegetables in that way but at the moment I prefer to blog instead ;)´But such homemade vegetables are definitely the best!
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
Nice Babe!
Kiss
http://www.beausian.com
It looks so healthy and delicious! Thanks for the recipe!
http://violettedaily.com
It´s look yummy, thanks for that interesting post
have a nice day
http://www.lessismoreblog.com
Great post
http://iameleine.blogspot.com/
Everything looks so delicious! Can’t wait to try these! http://mariannyc.com/2017/10/18/why-youre-not-growing-on-instagram/
smaki lata zamknięte w słoiku to prawdziwe skarby