Po świątecznym biesiadowaniu placki z ciężkimi masami i sałatki z majonezem muszą trochę poczekać. Na karnawałowe przekąski wybieram raczej lżejsze wersje warzywne, ale równie smaczne na przykład pasztety na ciepło. Kombinacji jest wiele, a dodatki zależą tylko od naszej fantazji. Taka przystawka na pewno zaskoczy gości, a będzie na tyle lekkostrawna aby dalsza degustacja i zabawa potoczyły się swoim torem w miłej atmosferze.
Składniki
torebka kaszy gryczanej palonej
25 dag pieczarek
1 czerwona papryka
2 cebule
4 pomidory
garść suszonych pomidorów
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 marchew
1 jajko
oregano, tymianek, bazylia
pieprz sól
twardy ser długo dojrzewający
Sos:
25 dag mrożonych śliwek
2 łyżki masła
pieprz kolorowy
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulkę smażymy na oliwie do którego dokładamy pokrojone w drobną kostkę pomidory i dusimy sos z odrobiną soli. Nam skórki nie przeszkadzają, ale można je wcześniej zdjąć z pomidorów. Paprykę i obrane pieczarki kroimy w drobną kosteczkę, a marchewkę ścieramy na drobnej tarce. Suszone pomidory warto wcześniej namoczyć w oliwie żeby zrobiły się miękkie. Kroimy je na kawałki. Wszystkie składniki mieszamy i wykładamy do foremki. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli wierzch będzie za szybko się rumienił w połowie pieczenia należy przykryć foremki papierem do wyłożenia brytfanki. Jeżeli chcemy urozmaicić pasztet pod koniec pieczenia można posypać serem długo dojrzewającym. Sos najlepiej robić na chwilę przed podaniem. Śliwki kroimy w kosteczkę i smażymy pod przykryciem na maśle. Doprawiamy kolorowym pieprzem.
SMACZNEGO !!!
6 Comments
I think you show here healty dishes for NYE! I never heard before about such pies, therefore thanks a lot for sharing the recipes!
Have a healthy and wonderful New Year, dear Ela!
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
Prawdopodobnie smakuje wyśmienicie.
Pozdrawiam Iza
Looks so delicious <3
Mniam, inspiracja na weekend 🙂
Hello dear Ela, hopefully your New Year starts perfect and you enjoy the New Year already! Lovely greetings from Bavaria, Rena
Wygląda smakowicie 🙂