Święta Bożego Narodzenia w naszym domu zawsze pachną piernikami w różnych wersjach. Najczęściej są to ciasta przekładane powidłami śliwkowymi, jednak kiedy mam nieco więcej czasu piekę korzenne ciasteczka. Teraz jest najlepszy moment na pieczenie wszelkiego rodzaju kruchych ciasteczek, bo będą miały czas żeby nieco zmięknąć, ale nie na tyle dużo żeby nie doczekały świąt :).
Korzenne pierniczki nadają domowi taki niezaprzeczalny klimat świąteczny właśnie podczas pieczenia kiedy aromat przypraw roznosi się po całym domu o wiele piękniejszy niż wszystkie odświeżacze powietrza. Ciasteczka przybierają kształty serduszek, gwiazdek i kwiatuszków co roku takie same. Najbardziej lubimy z cukrem albo bez żadnych dodatków. Część z nich pięknie udekoruje naszą choinkę.
Składniki:
300 g mąki tortowej
100 g mąki z płatków owsianych
200 g mąki grahamki
100 g brązowego cukru
1 łyżka kakao
3 łyżki miodu gryczanego
4 żółtka
2 kostki masła
2 opakowania mieszanek piernikowych
2 łyżki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki zagniatamy. Kulę ciasta wstawiamy do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około 5 mm i wykrawamy kształty za pomocą foremek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez 12 – 15 minut.
1 Comment
Hmmm these look so tasty 🙂
Thank you for sharing the lovely recipe with us, definetly need to try it.
Need cute cat content?
And some christmas vibes, take a look at my Youtube Video HERE