TARTA Z MUSEM RABARBAROWYM I KREMEM MASCARPONE

W ogródkach rabarbary pięknie pokazują swoje rozłożyste liście. To najlepszy czas żeby wykorzystać lekko kwaśne łodygi, teraz smakują najlepiej. Na niedzielne spotkanie przygotowałam tartę z orzeźwiającym musem z rabarbaru przełamaną kremowym serkiem mascarpone. Ciasto wszystkim bardzo smakowało, zostały tylko okruszki. Delikatny kawałek na pewno umili wam ciepły, letni wieczór w miłym towarzystwie. Nie zapomnijcie też o kompocie z rabarbaru.

CIASTO
100g masła
1,5 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki wody
3 łyżki cukru
szczypta soli

Siekamy wszystkie składniki i szybko zagniatamy. Formujemy kulę z ciasta, obwijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez pół godziny. Pieczemy przez około 20 – 25 minut  temperaturze 190 stopni. Ciasto musi wypiec się na złoty kolor.

MUS RABARBAROWY
80 dag rabarbaru
6 łyżek cukru
50 ml wody

Rabarbar myjemy i obieramy z liści i włókien. Kroimy na małe kawałki i dusimy pod przykryciem aż masa będzie miękka i odparuje prawie cała woda. Studzimy.

KREM MASCARPONE
1 opakowanie 500g serka mascarpone
4 żolłtka
4 łyżki cukru pudru
cytryna

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na prawie białą masę. Stopniowo dodajemy serek i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy sok z ćwiartki cytryny.

Na ostudzone ciasto wykładamy zimny mus z rabarbaru, krem z serka mascarpone i oprószamy skórką z cytryny.

themomentsbyela.pl - TARTA Z MUSEM RABARBAROWYM I KREMEM MASCARPONE

themomentsbyela.pl - TARTA Z MUSEM RABARBAROWYM I KREMEM MASCARPONE

themomentsbyela.pl - TARTA Z MUSEM RABARBAROWYM I KREMEM MASCARPONE

themomentsbyela.pl - TARTA Z MUSEM RABARBAROWYM I KREMEM MASCARPONE

themomentsbyela.pl - TARTA Z MUSEM RABARBAROWYM I KREMEM MASCARPONE

themomentsbyela.pl - TARTA Z MUSEM RABARBAROWYM I KREMEM MASCARPONE

You may also like

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *