DOMOWE CIELĘCE HAMBURGERY

W sobotnie popołudnie postanowiłam zrobić coś smacznego i mięsnego na męski wieczór. Przegłosowane zostały hamburgery, ale w nieco zdrowszej formie. Bułki upiekłam sama, wyszły delikatne, puszyste i oczywiście bez zbędnych polepszaczy. Mięso cielęce jest bardzo delikatne, przez co hamburgery nabierają trochę innego smaku, a w połączeniu z pikantnym mango chutneyem robi się coś naprawdę smacznego. Myślę, że ten dodatek genialnie sprawdzi się również na grillu.
Dzisiejsze składniki wybrałam w sklepie Kuchnie Świata.

SKŁADNIKI NA BUŁKI:
1,5 szklanki mleka
50 g drożdży
4 szklanki mąki
5 łyżek oliwy z oliwek
2 jajka
2 łyżeczki soli
szczypta cukru
czarny sezam
Mleko podgrzewamy aby było ciepłe, dodajemy drożdże, sól, cukier, 1 szklankę mąki. Przykrywamy ściereczką i po około dwudziestu minutach zaczyn powinien co najmniej podwoić swoją objętość. Zaczyn, pozostałą mąkę, 1 jajko, oliwę z oliwek delikatnie trzeba przemieszać w garnku. Na stolnicy wyrabiamy składniki tak długo aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Dzielimy na 9 części i formujemy spłaszczone kule. Jajko roztrzepujemy w garnuszku i smarujemy każdą część. Na koniec posypujemy czarnym sezamem i odstawiamy do wyrośnięcia na 25 minut. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

SKŁADNIKI NA BURGERA:
1 kg cielęcego mięsa mielonego
1/2 łyżeczka musztardy angielskiej
1/2 łyżeczki miodu
4 łyżki kwaśnej śmietany
średnia cebula
pieprz w ziarenkach
sól himalajska
Pieprz zgniatamy w moździerzu. Cebulę siekamy na bardzo drobną kosteczkę. Wszystkie składniki za wyjątkiem soli dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Mięso również dzielimy na 9 części. Z każdej formujemy burgera i smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony. My lubimy średnio wysmażone. Na końcu posypujemy solą.

DODATKI:
pomidor
ogórek kiszony
sałata masłowa
czerwona cebula
hot mango chutney

Delikatnie ciepłe bułki rozkrawamy tak aby kawałeczek łączył obydwie połówki. Na spodnią część nakładamy sałatę, burgera, hot mango chutney, 2 plastry pomidora, krążki cebuli i 2 plastry ogórka kiszonego. Przekłuwamy długą wykałaczką żeby wszystko dobrze się trzymało i mogę tylko życzyć smacznego

www.themomentsbyela.pl - DOMOWE CIELĘCE HAMBURGERY

www.themomentsbyela.pl - DOMOWE CIELĘCE HAMBURGERY

www.themomentsbyela.pl - DOMOWE CIELĘCE HAMBURGERY

www.themomentsbyela.pl - DOMOWE CIELĘCE HAMBURGERY

www.themomentsbyela.pl - DOMOWE CIELĘCE HAMBURGERY

www.themomentsbyela.pl - DOMOWE CIELĘCE HAMBURGERY

www.themomentsbyela.pl - DOMOWE CIELĘCE HAMBURGERY

Post powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata.

You may also like

10 Comments

  1. Bardzo smacznie to wygląda i pewnie też tak smakuje, chętnie wykorzystam przepisy

  2. Dear Ela, the burger you prepared for the men’s evening are for sure yummy! And what a great idea to bake the rolls by yourself. Thanks for sharing – I really should prepare this dish soon, too!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    http://www.dressedwithsoul.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *